ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Δικαιώνεται ο αγώνας μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα δυνατό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Άρτα»

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε γνωστή δια στόματος του Πρωθυπουργού η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου με έδρα την Άρτα. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα της Αρτινής κοινωνίας, περίπου 40 ετών, το οποίο η Δημοτική Αρχή στήριξε με όλες τις δυνάμεις της, έχοντας διαρκείς επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού που έγινε από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κυβέρνησης το οποίο ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει σε δήλωσή του:

«Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί η δημιουργία Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα ήταν αποτέλεσμα διεκδίκησης και συνεχούς προσπάθειας. Μάλιστα, στο υπόμνημα που είχαμε καταθέσει στον Πρωθυπουργό, εν όψει του συνεδρίου της Κυβέρνησης είχαμε θέσει τη δημιουργία της Γεωπονικής στην πρώτη θέση των διεκδικήσεών μας. Θεωρούμε ότι η λειτουργία της Σχολής στην Άρτα θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για μια περιοχή αμιγώς αγροτική όπως είναι η δική μας. Μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά, τόσο στην έρευνα, όσο και στην παραγωγή, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί και το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου, που αποτελεί μια πολύ σημαντική καινοτομία. Παράλληλα, στην Άρτα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις για την λειτουργία της Σχολής, υπάρχει το κατάλληλο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό που μπορούν να στελεχώσουν τη Γεωπονική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως και την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και τον βουλευτή Άρτας Βασίλη Τσίρκα, όπως και όλους τους φορείς της περιοχής που στήριξαν το δίκαιο και χρόνιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας. Αυτό που ζητούμε πλέον είναι να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση λειτουργία της Σχολής από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

»Ως Δημοτική Αρχή εμμένουμε στις θέσεις μας και για την αναβάθμιση και παραμονή στην Άρτα και των άλλων Σχολών, όπως τις έχουμε εκφράσει μέσα από την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και για την ενδυνάμωση του Ιδρύματος. Θεωρούμε πως ένα δυνατό Εκπαιδευτικό ίδρυμα θα έχει να προσφέρει μόνο σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και στην οικονομία της Άρτας».

Υπενθυμίζεται ότι για τη διεκδίκηση της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα, αλλά και για την Εκπαιδευτικού μας ιδρύματος, η Δημοτική Αρχή έχει κάνει τις εξής συντονισμένες και συνεχείς ενέργειες:

  • Στις 20 Φεβρουαρίου 2017 με την υπ΄αριθμ 71/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής ως αναβάθμιση της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ, καθώς και να συνταχθεί μελέτη, αξιολόγηση κ.λπ., για τα υπόλοιπα  Τμήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν την πορεία αναβάθμισης.
  • Στις 7 Μαρτίου 2017 ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης επέδωσε την παραπάνω απόφαση στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη
  • Στις 31 Μαρτίου 2017 επιδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου η παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, στο πλαίσιο εκδήλωσης στα Ιωάννινα.
  • Στις 3 Οκτωβρίου 2017, στο υπ’ αριθμ 37595 υπόμνημα προς το Πρωθυπουργικό Γραφείο, ο Δήμαρχος Αρταίων έθεσε την δημιουργία Γεωπονικής Σχολής ως πρώτη διεκδίκηση.
  • Στις 16 Οκτωβρίου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων με την υπ’ αριθμ 574/2017 ομόφωνη απόφασή του ζήτησε την αναβάθμιση όλων των Σχολών του ΤΕΙ που εδρεύουν στην Άρτα και την παραμονή τους στην πόλη μας με παράλληλη ίδρυση και νέων τμημάτων, που θα έχουν αντίκρισμα και πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία, την δημιουργία Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού Επιπέδου στην Άρτα, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής να αναβαθμιστεί σε Πανεπιστημιακό και να ενσωματωθεί στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής να αναβαθμιστεί σε Πανεπιστημιακό και να ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα και την δημιουργία του Αγροτοδιατροφικού Πάρκου στο αναβαθμισμένο πλέον Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που αποτελεί καινοτόμο ιδέα και θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της Άρτας.
  • Στις 19 Οκτωβρίου 2017 η παραπάνω ομόφωνη απόφαση παραδόθηκε από το Δήμαρχο Αρταίων στο νέο και απερχόμενο Πρύτανη του ΤΕΙ, Αναστάσιο Τσίνα και Ευριπίδη Γλαβά αντίστοιχα.
  • Στις 24 Οκτωβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της παράλληλης συνεδρίας για την Παιδεία στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κυβέρνησης στα Ιωάννινα, όπου παρίστατο και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης έλαβε το λόγο και ζήτησε την αναβάθμιση όλων των Σχολών του ΤΕΙ Ηπείρου με την ίδρυση και νέων τμημάτων, την παράλληλη ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου με έδρα την Άρτα, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής να αναβαθμιστεί σε Πανεπιστημιακό και να ενσωματωθεί στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής να αναβαθμιστεί σε Πανεπιστημιακό και να ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα και την ίδρυση του Αγροτοδιατροφικού πάρκου Ηπείρου.