ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Στόχευση σε αναπτυξιακά έργα και καθημερινότητα για την υλοποίηση του οράματός μας και τη βελτίωση των υποδομών για τους συμπολίτες»

Η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στην πορεία του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αρταίων κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά και το τι θα ακολουθήσει το επόμενο έτος τονίστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης όλα αυτά τα χρόνια, από το 2014 και μετά ο Δήμος δεν έχει χάσει καμία απολύτως χρηματοδοτική ευκαιρία και κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. «Παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα από το Κράτος στο Δήμο, αντλούμε πόρους απ’ όπου μπορούμε, υποβάλλοντας συνέχεια για χρηματοδότηση έργα και προτάσεις που έχει ανάγκη η περιοχή μας, αξιολογώντας τις προτεραιότητες και τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων και των δημοτών. Οι ενέργειές μας είναι στοχευμένες με βάση τους άξονες της ανάπτυξης και της καθημερινότητας για τη βελτίωση των υποδομών για τους συμπολίτες» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στο τρέχον Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν δημοπρατηθεί 21 έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 13.150.000,00€, ενώ δημοπρατούνται εντός του έτους 7 ακόμη έργα συνολικού π/υ 6.500.000,00 € και έχουν συμβασιοποιηθεί ήδη και υλοποιούνται 12 έργα και μελέτες συνολικού π/υ, 5.500.000,00 €. Επιπλέον, εντός του έτους υπογράφονται  οι συμβάσεις σε άλλα 9 έργα συνολικού π/υ, 6.650.000,00 €. Έτσι, σε ετήσια βάση θα έχουν δημοπρατηθεί συνολικά 28 έργα και μελέτες συνολικού π/υ περί τα 20.000.000,00 € με τα 21 από αυτά να διαθέτουν και συμβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από 51 ενταγμένα συνολικά έργα και μελέτες το 2014 με προϋπολογισμό 15,8 εκ. ευρώ, πλέον έχει αυξηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 στα 99 ενταγμένα έργα και μελέτες, με προϋπολογισμό 44,3 εκ ευρώ.

Παράλληλα, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων και μελετών. Αυτό μεταφράζεται σε απόλυτο νούμερο σε 29.000.000,00€ περισσότερα χρήματα για έργα και μελέτες σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ενταγμένων έργων. Συγκεκριμένα υλοποιούνται ή είναι προς υλοποίηση 36 περισσότερα έργα από το παρελθόν. Τέλος, έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση των μελετών κατά 50% σε σχέση με το παρελθόν και εκπονούνται 12 περισσότερες μελέτες.

«Μέσω του Τεχνικού Προγράμματος υλοποιούμε το όραμά μας για την Άρτα, το οποίο έχει ως βασικούς άξονες, εκτός της καθημερινότητας και των αναπτυξιακών έργων, τον πρωτογενή τομέα, την τουριστική ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική. Παράλληλα, η υλοποίηση τόσων σημαντικών παρεμβάσεων συντελεί στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, του κατασκευαστικού κλάδου κ.α., ενώ βασικός μας στόχος είναι και η κατά το δυνατόν δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στήριξης της επιχειρηματικότητας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά και με όραμα για την Άρτα και τους συμπολίτες μας» καταλήγει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων.