Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης τηρήθηκε και φέτος στην Άρτα. Μόλις οι καμπάνες σήμαναν την πρώτη Ανάσταση με αφετηρία το Ιστορικό Δημαρχείο της Άρτας, στον πεζόδρομο της Σκουφά και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου «Σκουφάς», στις 10 το πρωί ακριβώς έσπασαν εκατοντάδες κανάτες και πιάτα από καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής.

Πρόκειται για ένα έθιμο πολλών ετών με τους κατοίκους να σπάνε οτιδήποτε μπορεί να κάνει θόρυβο, ώστε να αναγγελθεί η νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Ο Δήμος Αρταίων ευχαριστεί θερμά το Σύλλογο «Σκουφάς» για την διάθεση της Φιλαρμονικής, αλλά και τους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν σε όλο το κέντρο για να τηρήσουν το έθιμο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις για τη «Βυζαντινή Άρτα» που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιεί ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και τις Μητροπόλεις Άρτας και Νικοπόλεως-Πρεβέζης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά και συνάντηση όλων των Επιταφίων στο κέντρο της πόλης, όπου πλήθος πιστών παρέστη, αλλά και επισκέπτες που έχουν κατακλύσει αυτές τις ημέρες την Άρτα.