Πρόσφατα η Παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση» και προσωπικά η κα. Τζένη Ταπραντζή, κατηγόρησε την Δημοτική μας Αρχή για απουσία μέτρων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δύο τα ενδεχόμενα: ή η επικεφαλής ψάχνει με κάποιον τρόπο να δικαιολογήσει την απουσία της παράταξής της από την δημόσια διαβούλευση για τον Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου μας για την περίοδο 2020-2023, ή δεν γνωρίζει αυτό που γνωρίζουν όλοι οι Αρτινοί: ότι ο Δήμος μας από την πρώτη ημέρα προχώρησε σε πλήθος μέτρων, σε όλο το εύρος του. Μέτρα που ήταν υποχρεωτικά αλλά και μέτρα που έγιναν με δική του πρωτοβουλία και με δικές του δυνάμεις.

Όποιο και από τα δύο ενδεχόμενα και αν ισχύουν, η Παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση» εκτίθεται. Εκτίθεται για την άγνοια της και την απουσία προτάσεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και εκθέτει. Εκθέτει όλους τους Αρτινούς που την ώρα που αγωνιούν για την διάσταση της επιδημίας και τις επιπτώσεις της στην ζωή τους, το τελευταίο που χρειάζονται είναι την πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας.

 Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Πανέτας δήλωσε σχετικά :

« Η απλή, ενδεικτική και όχι πλήρης παράθεση των όσων έχει πράξει ο Δήμος μας μέχρι τώρα, αποδεικνύει την αλήθεια.

 Η αλήθεια σε νούμερα και πράξεις:

  1. Προσωρινή παραχώρηση της πινακοθήκης από τον Δήμο Αρταίων για να λειτουργήσει ως χώρος αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών.  
  2. Ειδικός λογαριασμός για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Άρτας από τον Δήμο Αρταίων  όπου και συγκεντρώθηκε με την συμμετοχή δημοτών, επιχειρηματιών και φορέων, το ποσό των 40.000 ευρώ για την απόκτηση ενός φορητού σύγχρονου ψηφιακού ακτινολογικού μηχανήματος.
  3. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με το Κοινωνικό παντοπωλείο το  κοινωνικό Φαρμακείο και την Δομή Σίτισης.
  4. Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άποροι, οι ανήμποροι και οι ηλικιωμένοι πολίτες, προχώρησε ο Δήμος Αρταίων, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του κορωνοϊού. 
  5. Ειδικότερα, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα άπορα, ηλικιωμένους, άτομα που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν.
  6.  Κατ´ οίκον, διανομή των ειδών των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Αρταίων (παντοπωλείο, φαρμακείο, δομή σίτισης), ώστε οι πολίτες να «Μένουνε Σπίτι» και να προστατεύονται από την μετάδοση και την διασπορά του κορωνοϊού.
  7. Γραμμή  τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης για τους πολίτες από τον Δήμο Αρταίων. Οι δημότες μπορούν να απευθύνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή  και από 7:00 έως 15:00 στο Κέντρο Κοινότητας, προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης  στο τηλέφωνο 2681362138.Επιπρόσθετα οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων (άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, Αμέα κτλ) ή χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη λόγω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε  μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου τις προαναφερόμενες μέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2681077400.
  8. Γραφείο Δημότη – Τμήμα Πολιτικής προστασίας δίπλα στον πολίτη και στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Για όποιον πολίτη αισθάνεται ότι θέλει καθοδήγηση ή διασαφήνιση των οδηγιών των ειδικών, τα τηλεφώνα του Γραφείου του Δημότη είναι στην διάθεσή του. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και μήνες οι υπηρεσίες μας λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Στο 15196 και στο 26813 62131 από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30-15:30 και για έκτακτες περιπτώσεις στο 6988226938.
  9. Ενημέρωση και οδηγίες από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας Ευάγγελο Χαρμπή και τον Γιατρό Εργασίας του Δήμου Αρταίων Βασίλειο Σακαγιάννη προς τις επιμελήτριες καθαριότητας των σχολικών μονάδων και του προσωπικού του Δήμου.
  10. Οδηγίες προφύλαξης για τους δημότες με διανομή ενημερωτικού  υλικού και καταχωρήσεις σε Μ.Μ.Ε. 
  11. Ευρείες και επαναληπτικές απολυμάνσεις, σε δημόσια κτίρια, στάσεις λεωφορείων, κοινόχρηστων χώρων δημόσιων υπηρεσιών και Υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων.
  12. Εγκατάσταση θερμικής κάμερας στην είσοδο του Δημαρχείου για την προστασία των δημοτών και των εργαζομένων του Δήμου.  
  13. Προληπτικά τεστ κορωνοϊού σε υπαλλήλους του Δήμου Αρταίων  
  14. Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής για τους πολίτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού παρέδωσε ο Δήμος Αρταίων συγκεκριμένα, δόθηκαν στο προσωπικό του Δήμου Αρταίων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, του Γηροκομείου αλλά και στο προσωπικό και στους στρατεύσιμους του στρατοπέδου γάντια, μάσκες και αντισηπτικά τζελ για την αποτελεσματικότερη προστασία και ασφάλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
  15. Έλεγχος και συνεχής αστυνόμευση από την Δημοτική Αστυνομία για την αποτροπή  συνάθροισης κοινού και τήρηση των ενισχυμένων περιοριστικών μέτρων μετακίνησης των πολιτών.
  16. Επιστολές Δημάρχου σε αρμόδιους φορείς και ενέργειες για τους εργάτες γης για την ασφαλή συγκομιδή των προϊόντων.
  17. Σύσταση Συντονιστικού Κέντρο Διαχείρισης κορωνοϊού με στόχο την άμεση και υπεύθυνη αντιμετώπιση της κρίσης και την παροχή αποτελεσματικής βοήθειας προς τους δημότες.
  18. Προμήθεια 100 tablet σε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς μέσω της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου που διαπιστωμένα έχουν σχετική έλλειψη, προκειμένου να τους διευκολύνει στην διαδικασία της τηλεκπαίδευση.
  19. Οτιδήποτε αφορά τη διευκόλυνση των πολιτών. Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, τηλεργασία στο δημόσιο τομέα.
  20. Aπλοποίηση των συναλλαγών τους με τo Δημόσιο με την λειτουργία των ηλεκτρονικών ΚΕΠ μέσω της χρήσης της νέας πλατφόρμας (myKEPlive) διαδικτυακής ενημέρωση για την διεκπεραίωση αιτημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης – βιντεοκλήσης, με ραντεβού από υπαλλήλους των ΚΕΠ.
  21. Εξυπηρέτηση των δημοτών ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά με τις Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και ηλεκτρονικές πληρωμές.
  22. Για έκτακτες περιπτώσεις και μόνο, η προσέλευση των πολιτών στις Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων.
  23. Τηλεργασία, άδεια ειδικού σκοπού και άδεια ευπαθών ομάδων, για τους υπαλλήλους του Δημαρχείου αλλά και των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και επιτροπές.
  24. Ιδιαίτερη μέριμνα για την σίτιση και την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, τοποθετώντας και εφοδιάζοντας με τροφή και νέα επιπλέον σταθερά σημεία σίτισης για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία του Δήμου.
  25. Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των εργαζομένων και οικογενειών του Δήμου Αρταίων με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (μειωμένα δημοτικά τέλη και τέλη κοινόχρηστων χώρων, απαλλαγή οικονομικής συμμετοχής σε Βρεφικούς, Παιδικούς Σταθμούς και διδάκτρων Ωδείου, εξόφληση ενταλμάτων του Δήμου Αρταίων για την ενίσχυση της αγοράς ,στήριξη των κτηνοτρόφων αγοράζοντας τα ντόπια αρνιά και προσφέροντας τα στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων για τις 165 άπορες οικογένειες κ.α.
  26. Μειωμένα δημοτικά τέλη για το 2021, για επιχειρήσεις και ευπαθείς ομάδες.
  27. Εκστρατεία ενημέρωσης από το Δημοτικό Ραδιόφωνο και το δημοτικό διαδικτυακό κανάλι του Δήμου Αρταίων με σποτάκια και ειδικές εκπομπές.
  28. Ορισμός Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου και για θέματα της πανδημίας.
  29. Με την συνεργασία της ΚΕΔΕ και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος οικονομική ενίσχυση 8.000 ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων.
  30. Αποστολή μασκών μέσω της ΚΕΔΕ στα σχολεία και σε τυχόν ελλείψεις των Σχολείων ο Δήμος Αρταίων έχει μεριμνήσει για την αγορά επιπλέον για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  31. Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας για χρηματοδότηση για επιπλέον ποσότητας πετρελαίου για τις σχολικές μονάδες, έτσι ώστε να αερίζονται συχνά οι χώροι των σχολείων.
  32. Προμήθεια μασκών και αντισηπτικών και τεστ covid 19.
  33. Πρόσληψη 20 ατόμων με τετράμηνες συμβάσεις λόγω των αυξημένων αναγκών του Δήμου εξαιτίας του covid 19, για παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες.
  34. Συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, την Π.Ε Άρτας, Νοσοκομείο, ΕΟΔΥ, τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου και άλλων Φορέων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Αρταίων θα  συνεχίσει να είναι παρών σ’ αυτή την δύσκολη μάχη. Μαζί με τους πολίτες, στο μέτρο που του αναλογεί, μαζί με την κοινωνία.

Η Άρτα μέχρι στιγμής έχει από τα λιγότερα κρούσματα πανελλαδικά και αυτό είναι το μείζον. Ελπίζουμε και δουλεύουμε σ’ αυτό, αυτή η εικόνα να μην αλλάξει. Είναι στο χέρι μας».