Με ένα ακόμη σημαντικό βήμα για ένα σύγχρονο, οργανωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, προχωρά ο Δήμος Αρταίων, καθώς με πρόσφατη απόφαση το Υπουργείο Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος (ΦΕΚ 6046/Β/20122021), ενέκρινε το αίτημα ένταξης που είχε υποβάλει ο Δήμος για την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), Παραλιακό Μέτωπο Ηπείρου, για την Δημοτική Ενότητα Αμβρακικού λόγω του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου. Ο Δήμος Αρταίων περιλαμβάνεται ανάμεσα στις πρώτες 136 περιοχές της χώρας που αποκτούν μελέτες πολεοδομικού σχεδιασμού, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα προγράμματα εκπόνηση μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων καταρτίζονται με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους, ενώ εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό προσδιορισμό των αναθέσεων μελετών έτσι ώστε να ολοκληρωθούν έως στις 30 Ιουνίου του 2025.

Ειδικότερα ο Δήμος Αρταίων υπέβαλε αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου να κατηγοριοποιούνται στην ανώτερη βαθμίδα προτεραιότητας -πολύ υψηλή (Δημοτικές Ενότητες Αρταίων, Βλαχερνών, Φιλοθέης, Αμβρακικού, Ξηροβουνίου)- ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Υπουργείου, σε επόμενη φάση θα ενταχθούν οι πολεοδομικές μελέτες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, θα ορίζουν τις περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων, θα καθορίζουν και θα χαρακτηρίζουν το οδικό και γενικώς τα μεταφορικά δίκτυα.

«Πρόκειται για μία θετικότατη εξέλιξη καθώς τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία, τα οποία θα μας προσφέρουν τη δυνατότητα για ένα σύγχρονο και οργανωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό που θα απαντά στις μελλοντικές ανάγκες της περιοχής μας, ώστε να είμαστε σε θέση  να σχεδιάσουμε υπό καλύτερους όρους την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας », ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης, ο οποίος τόνισε την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία που έχει μέχρι σήμερα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ένταξη των σχετικών μελετών στα εν λόγω Προγράμματα έχει ως γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ή την ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων και ιδίως, την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, την προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, την αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ή τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματοδοτουμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).