Drone από τον Δήμο Αρταίων για την καλύτερη προστασία.

Η νέα αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει (1 Μαΐου) και ο Δήμος Αρταίων, μετά από σχετική διάταξη και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ετοίμασε και απέστειλε επιστολές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς τους δημότες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος ενημερώνει τους πολίτες για την νομική τους υποχρέωση να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους από ξερόχορτα, αντικείμενα ή εκρήξιμες ύλες.

Τονίζεται ακόμη, πως τα οικόπεδα πρέπει να παραμείνουν καθαρά μέχρι και την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2022.

Προκειμένου, να περιφρουρηθούν ακόμη καλύτερα οι επίφοβες περιοχές, η ειδική υπηρεσία του Δήμου θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά drone, ώστε να διευκολυνθεί η αυτοψία.

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Παντελής Κωλέτσος επισημαίνει πως: «Θέλουμε να ενημερώσουμε και να παρακαλέσουμε τους συνδημότες μας να βοηθήσουν και αυτοί ώστε να έχουμε μια ήσυχη αντιπυρική περίοδο. Ξεκινάμε, λοιπόν, από τα οικόπεδα μας».

Διαδικασία προστίμων από τον Νόμο για τη μη συμμόρφωση

Οι δημότες, οφείλουν να γνωρίζουν επίσης ότι σύμφωνα με τον νόμο, ο Δήμος σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι ιδιωτικά οικόπεδα είναι ακαθάριστα, θα μπορεί να καθαρίζει ο ίδιος το εκάστοτε οικόπεδο, χωρίς να έχει γίνει περαιτέρω ενημέρωση.

Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου και βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό {περ 26 υποπ. β’ της παρ Ι του άρθρου 75 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006,Α’114)}.

Ειδικότερα ο καθαρισμός περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

  1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  2. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
  3. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
  4. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.