Δήμος Αρταίων: «Πρώτα η ασφάλεια των θεατών της».

Αυτοψία στο Θεατράκι του Κάστρου πραγματοποίησαν στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων αλλά και εξωτερικοί Πολιτικοί Μηχανικοί, προκειμένου να ελεγχθεί μακροσκοπικά η δομική τρωτότητα της κερκίδας εντός του Κάστρου. Στην αυτοψία, προσκλήθηκε και παρευρέθηκε και ιδιώτης πολιτικός μηχανικός – που στο παρελθόν είχε συντηρήσει την κερκίδα και είχε βεβαιώσει την στατική της επάρκεια.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε και παρά τις αντίθετες και λογικές προσδοκίες, η απαγόρευση εισόδου στον χώρο τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν καθολική και δεν αφορούσε μόνο την πολιτιστική χρήση του χώρου. Έτσι, όπως φάνηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, στην κερκίδα δεν είχε γίνει ούτε υποτυπώδης συντήρηση, γεγονός που θα επέτρεπε στον Δήμο να παραδώσει το Θεατράκι για πολιτιστική χρήση, μετά από νέα συντήρηση όπως ήταν και ο αρχικός στόχος. Σημειώνεται, επίσης, πώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά αυλάκια στο πλαίσιο των ανασκαφικών εργασιών που έκανε η Αρχαιολογία.

Προβλήματα που διαπιστώθηκαν μετά από δύο χρόνια απουσίας

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας διαπιστώθηκαν από τους αρμόδιους Πολιτικούς Μηχανικούς τα εξής (περιληπτικά) προβλήματα:

  • Υπάρχει οξείδωση όσο και διάβρωση σε πολλά εξωτερικά σημεία των χαλύβδινων διατομών. Η διάβρωση φαίνεται να είναι πιο εκτεταμένη σε σημεία συγκολλήσεων και σε βίδες όπου προφανώς στέκεται η υγρασία.
  • Σε πολλά σημεία οι βίδες έχουν χαλαρώσει και σε αρκετά σημεία έχουν ανοίξει.
  • Η έδραση των υποστυλωμάτων επί του εδάφους παρουσιάζει πρόβλημα, αφού κάποια εξ αυτών λόγω στων συστοδιαστολών της κατασκευής που είναι εκτεθειμένη, βρίσκονται στον αέρα.
  • Άλλα εδράζονται δίπλα στο χώμα στο πλάι του οποίου υπάρχουν χαντάκια λόγω εκσκαφής που πραγματοποίησε η αρχαιολογική υπηρεσία, στο πλαίσιο του έργου της. Σε περίπτωση κάποια ισχυρής βροχής υπάρχει περίπτωση το έδαφος αυτό να καθιζάνει.
  • Τα ξύλινα μαδέρια πάνω στο οποία γίνεται η μετακίνηση του πληθυσμού παρουσιάζουν στρέβλωση λόγω της άμεσες έκθεσης στο φυσικό περιβάλλον και πολλά από αυτά έχουν αποκολληθεί από την μεταλλική κατασκευή.

Όλη η παραπάνω παθογένεια της φέρουσας κατασκευής της κερκίδας, συνυπολογίζοντας και τη σπουδαιότητα αυτής λόγω της συνάθροισης του κοινού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν παρουσιάζει εν λόγω ή εν μέρει την απαιτούμενη για τα φορτία που βαστάζει και γενικά για τον προορισμό της ασφάλεια, ακόμη και αν ο Δήμος προχωρούσε σε εργασίες συντήρησης.

Η θέση του Δήμου Αρταίων

Μετά την αυτοψία και την σχετική Έκθεση Συμπερασμάτων, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Πολιτισμού, προχώρησαν στις εξής δηλώσεις:

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Σωτήρης Χρηστούλης:

«Πρώτα η ασφάλεια των δημοτών μας και των θεατών. Η επιθυμία ήταν ξεκάθαρη και οι προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμος για να έχει πρόσβαση η κοινωνία της Άρτας στο Θεατράκι του Κάστρου ήταν συνεχείς. Όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και πολύ χειρότερη από αυτήν που περιμέναμε. Ύστερα, λοιπόν, από αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου αλλά και ιδιωτών Πολιτικών Μηχανικών που κλήθηκαν να γνωματεύσουν, η κερκίδα κρίνεται ακατάλληλη. Ακόμη και με τις παρεμβάσεις που είχε εξαρχής κατά νου να κάνει η Τεχνική μας Υπηρεσία. Η κερκίδα βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα, ένα γεγονός το οποίο δεν γνωρίζαμε και δεν θα παίξουμε με την ασφάλεια κανενός».

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νίκος Λιόντος:

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος μας ως Δημοτική Αρχή, είναι οι χώροι πολιτισμού να είναι βιώσιμοι, ασφαλείς και ενταγμένοι στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των επισκεπτών. Σε αυτό τα θέματα δεν χωράνε δεύτερες σκέψεις. Βούληση της Δημοτικής μας Αρχής ήταν να μπει το Κάστρο στην ζωή μας, ως χώρος εκδηλώσεων και προσπαθήσαμε πολύ για αυτό. Παρόλα αυτά θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι δεν θα στερηθούν τις εκδηλώσεις που με πολύ μεράκι δημιουργήσαμε».