Σε ισχύ βρίσκεται ήδη από τα τέλη του 2017 (αρίθμ 626/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) ο νέος κανονισμός κοιμητηρίων που αφορά τη διαχείριση όλων των κοιμητηρίων του Δήμου Αρταίων και με τον οποίο επιχειρείται ένα νοικοκύρεμα μετά από 30 χρόνια. Ο νέος κανονισμός επικαιροποιεί σημαντικά θέματα και θέτει νέους κανόνες λειτουργίας.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ίδρυση και συντήρηση κοιμητηρίων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων, ωστόσο η βοήθεια της Εκκλησίας είναι απαραίτητη και υπάρχει μια συνεχής και αμοιβαία συνεργασία ειδικά στο συγκεκριμένο τομέα.
Έτσι, ο Δήμος Αρταίων έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να επιλύσει μακροχρόνια προβλήματα που σχετίζονται τόσο με τη χρήση, όσο και με την ορθή λειτουργία και ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των κοιμητηρίων.
Για το σκοπό αυτό:
- Απαγόρευσε τις νέες ταφές στο παλαιό κοιμητήριο της Άρτας τα τελευταία τρία περίπου χρόνια με την υπ΄αριθμ. 212/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έως ότου υπάρξει πλήρης έλεγχος αυτού.
- Ολοκλήρωσε την αποτύπωση όλων των ταφείων (περίπου 10.000) και στα 46 νεκροταφεία του Δήμου, τόσο με τη χαρτογράφηση και αρίθμηση όσο και με τη φωτογράφιση αυτών με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει σωστή αντιστοίχιση των τάφων με τα στοιχεία της υπηρεσίας, αλλά και κάθε τάφου με τον υπόχρεο αυτού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εκμετάλλευσης, αγοραπωλησίας και συναλλαγής ταφείων εις βάρος δημοτών. Όπως αποδείχθηκε υπήρχαν πολλά κενά ταφεία, τα οποία ήταν «κρατημένα»!
- Τηρεί αυστηρά τον ενταφιασμό πρώτου βαθμού συγγενείας στο ίδιο ταφείο, αφού δεν πρόκειται για αντικείμενο ιδιοκτησίας και μεταβίβασης κανενός.
- Απαγορεύει, επίσης, την 2η και 3η ταφή στον ίδιο τάφο, χωρίς την ελάχιστη παρέλευση τριών ετών μεταξύ τους, όπως είναι υποχρεωμένος ο Δήμος βάσει νόμου, προστατεύοντας έτσι την υγιεινή των χώρων ταφής, αλλά και όλων των δημοτών.
- Διαθέτει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό του, για τη συντήρηση, καθαρισμό, επισκευή και φύλαξη των κοιμητηρίων, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα παράνομης εισβολής κάποιων που αφαιρούν αντικείμενα από τους τάφους και άλλων που προσφέρουν παρανόμως τις υπηρεσίες τους (άναμμα καντηλιών, καθαρισμός ταφείων κ.α.). Για το 2017 το ποσό που έχει διατεθεί για το σκοπό αυτό είναι τουλάχιστον 170.000€ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επισκευές, εργασίες περιφράξεων, φύλαξης, κατασκευής τοιχίων, διαδρόμων κ.α.
- Παράλληλα, τα τέλη των ταφείων ανέρχονται ετησίως από 5 ευρώ (μόλις 0,4 ευρώ ανά μήνα) για τα περιφερειακά κοιμητήρια και 30 ευρώ το χρόνο για το παλαιό κοιμητήριο στην πόλη της Άρτας και είναι ανταποδοτικά προς τους δημότες. Επιπλέον, έχει εντοπιστεί στο παλιό Κοιμητήριο, πως παλαιότερα άλλοι πλήρωναν 12 ευρώ το χρόνο (για ταφεία χωρίς μάρμαρο) και άλλοι 30 ευρώ, με αποτέλεσμα κάποιοι συστηματικά ακόμη και αν διέθεταν μάρμαρο στο ταφείο να πλήρωναν 12 ευρώ. Πλέον, όλοι πληρώνουν 30 ευρώ το χρόνο.
- Τέλος, με το νέο κανονισμό, ο Δήμος στοχεύει να δώσει οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα πολλών κορεσμένων νεκροταφείων. Η αδειοδότηση νέων κοιμητηρίων με την αυστηρή νέα νομοθεσία που υπάρχει είναι πολύ δύσκολη και για τις περισσότερες περιοχές του κάμπου της Άρτας αδύνατη! Από την άλλη όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι εάν συνεχιζόταν η διαχείριση των νεκροταφείων με τις παλιές νοοτροπίες και προσεγγίσεις, τότε οποιοδήποτε κοιμητήριο θα είχε καταστεί κορεσμένο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η σύγχρονη διαχείριση των κοιμητηρίων απαιτεί περιορισμένο χρόνο ταφής (ο νέος κανονισμός δίνει το δικαίωμα διατήρησης των τάφων έως και 15 χρόνια), εκταφές εκεί που είναι απαραίτητο και κυρίως από τα παλαιότερα και αχρησιμοποίητα ταφεία και την τοποθέτηση των οστών σε οστεοφυλάκια (που θα κατασκευαστούν σε όλα τα νεκροταφεία) για την καλύτερη και ορθότερη διαχείρισή τους.