Διημερίδα για την «Ανάπτυξη των Πόλεων μέσα από τα ποτάμια τους» στην Άρτα από το Δήμο και το «Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια»

Διημερίδα με τίτλο «Η Ανάπτυξη των πόλεων μέσα από τα ποτάμια τους» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στην Άρτα. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την οποία το Δίκτυο έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας, αναμένεται να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για τον Άραχθο και την ανάπτυξη της Άρτας με βάση το ποτάμι, καθώς και για την ανάπτυξη των πόλεων τις οποίες διαρρέουν ποτάμια. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αναλυτικά πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 1/2/2019

11:00-11:30 Προσέλευση – Εγγραφές

11:30-12:00 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

1η Θεματική Ενότητα:

Η Ανάπτυξη των πόλεων μέσα από τα ποτάμια τους

12:00-12:20

«Αντιπλημμυρική προστασία Αράχθου και αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής.

Μεγάλα Υδροηλεκτρικά έργα και Δωρεάν Ρεύμα.  Πλημμύρα 1 ης Φεβρουαρίου 2015 στην Άρτα.» Εισηγητής: Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Αρταίων

12:20-12:40

«Αναπτυξιακές δράσεις Δήμων με ποτάμια»

Εισηγητές: Ελένη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ και Αντιγόνη Ζαφειράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος, ΑΠΘ

12:40-13:00 Ερωτήσεις -Συζήτηση

13:00-14:30

Γεύμα

14:45 -17:00

Περιήγηση Πολιτιστική Διαδρομή της Άρτας

 

18:00 Απογευματινή συνεδρία

18:00-18:15

«Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια: Μνημεία Πολιτιστικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς

στην Ήπειρο». Εισηγητής: Χριστίνα Νικολακοπούλου, Ειδική συνεργάτης Δημάρχου Αρταίων και υπεύθυνη του Δικτύου Πόλεων με ποτάμια για το Δήμο Αρταίων

18:15-18:30

«Το δίκτυο των παραδοσιακών λιθόκτιστων γεφυριών στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Η τυπολογία και η σημασία της προστασίας και ανάδειξής τους.»

Εισηγητές: Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Δρ. Αρχιτέκτων, Διδάσκων Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. και Σταύρος Απότσος, Υπ. Δρ. Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ.

 

18:30-18:45

«Ανάλυση Δομικού Συστήματος του Γεφυριού του Πασά επί του Ποταμού Αλιάκμονα στα Γρεβενά»

Εισηγητής: Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος, Διπλ. Πολ. Μηχανικός ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Μακάριος, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, Καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, ΑΠΘ

 

18:45-19:15

Μύθος Ιστορικού Γεφυριού Άρτας – Ιστορικότητα, «45 μάστοροι και 60

μαθητάδες…». Προβολή βίντεο για τον Άραχθο του Βασίλη Γκανιάτσα και της Περιφέρειας Ηπείρου.

19:15-19:30 Συζήτηση –Ερωτήσεις

20:00 Δείπνο

 

 

Σάββατο 2/2/2019

09:30-11:00

Περιήγηση στο Υδροηλεκτρικό του Πουρναρίου και στο

Παραποτάμιο Πάρκο του Δήμου Αρταίων

2η Θεματική Ενότητα: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

11:30-11:45

«Προστασία και διαχείριση υγροτόπων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης υδρο-

διακυβέρνησης»

Εισηγητής: Ιάκωβος Γκανούλης, Ομ. Καθ. ΑΠΘ, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

11:45-12:00

«Βασικές αρχές αποκατάστασης υδατορεματων»

Εισηγητής: Μαίρη Χρυσή, Δρ Γεωλόγος, Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Υπουργείο

Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

12:00-12:15

«Αποκατάσταση οικολογικών χαρακτηριστικών της λίμνης Κορώνειας»

Εισηγητής: Δήμητρα Μπόμπορη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας,

ΑΠΘ, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και Χαλκιδικής

12:15-12:30

«Αναγνώριση, προστασία και ανάδειξη υγροτόπων».

Εισηγητής: Βασιλική Τσιαούση, Υπεύθυνη Τομέα «Βιοποικιλότητα και

προστατευόμενες περιοχές», Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)

12:30-12:45

«Αμβρακικός, μια εύθραυστη σχέση ζωής ανάμεσα στα ποτάμια, τους υγροτόπους και τον κόλπο»,

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος Καθηγητής Βιολογίας Πανεπιστημίου

Πατρών και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου – Λευκάδας

12:45: Συζήτηση-Ερωτήσεις

13:00 Διάλειμμα

3η Θεματική Ενότητα : Ποτάμια και Πολιτισμός

13:00-13:15

«Παραποτάμιες εκτάσεις – Πρόσκληση ΕΣΠΑ»

Εισηγητής: Μαρία Πουλάκη, Ειδική Συνεργάτης Ειδικής Γραμματείας ΕΤΠΑ Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

13:15-13:30

«Άραχθος …Ύδωρ ζωής, πηγή ιστορικής μνήμης της Άρτας»

Εισηγητής: Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

13:30-13:45

«Ποτάμια στην καθημερινότητα των κατοίκων»

Εισηγητής: Μιχάλης Παρασκευόπουλος, Μελετητής Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής

Κινητικότητας Δήμου Αρταίων

13:45-14:00 Συζήτηση-ερωτήσεις

14:00 Επίσκεψη στην Κορωνησία

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 1ης/2019 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Στις 31 Ιανουαρίου του έτους 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00μ.μ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος θα συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αρταίων για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

  1. Έγκριση Πρακτικών των Συνεδριάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έτους 2018.
  2. Έγκριση της Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
  3. Απομάκρυνση ή μη κλειστών περιπτέρων στη Δ.Κ. Άρτας στην πλατεία Καραϊσκάκη και έναντι Ο.Τ. 413 (περιοχή Τριγώνου Άρτας) (αρ. απόφασης 101/2018 Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων).
  4. Απομάκρυνση ή μη κλειστού περιπτέρου στην Τ.Κ. Κεραμάτων (αρ. απόφασης 8/2018 Τ.Κ. Κεραμάτων).
  5. Απομάκρυνση ή μη κλειστού περιπτέρου στην Τ.Κ. Πολυδρόσου  (αρ. απόφασης 4/2018 Τ.Κ. Πολυδρόσου).

 

1748 – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1η-2019_protocol-2019-1748

Ξεκινά τη Δευτέρα ο σχολικός διαγωνισμός ανακύκλωσης για τα Δημοτικά Σχολεία της Άρτας

Ξεκινά τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου ο σχολικός διαγωνισμός με τίτλο «Πάμε Ανακύκλωση» που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Followgreen και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Άρτας. Η δράση υλοποιείται προς το παρόν σε 15 Δημοτικά Σχολεία σε όλη την Άρτα και σήμερα το πρωί μοιράστηκαν οι κάδοι στα σχολεία.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της διαδικτυακής πλατφόρμας ανακύκλωσης followgreen.gr/arta που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό τη λειτουργία της στον Δήμο μας και έχει ως στόχο την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας στα θέματα ανακύκλωσης.

«Ξεκινάμε σήμερα μια νέα προσπάθεια στο μέτωπο της ανακύκλωσης, η οποία στο Δήμο μας πηγαίνει ήδη πολύ καλά.  Προφανώς, όμως, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα για να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό, για αυτό ξεκινάμε σήμερα από εδώ από τα σχολεία. Θεωρούμε ότι πρώτα πρέπει να βάλουμε την αξία της ανακύκλωσης στην Εκπαίδευση, ώστε μέσω των παιδιών μας να περάσει σε κάθε σπίτι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Λιλής.

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Σφήκας υπογράμμισε πως «ο σχολικός διαγωνισμός, ο οποίος ξεκινά τη Δευτέρα δεν έχει σκοπό να βάλει τα παιδιά σε μια διαδικασία ανταγωνισμού, αλλά όλοι μαζί να συμμετέχουν αναδεικνύοντας πως όταν κάτι γίνεται από κοινού μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Η ανακύκλωση θέλουμε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον μας, το σπίτι μας, το σχολείο μας».

Να σημειωθεί ότι μέσω του διαγωνισμού μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να ανακυκλώνουν χαρτί, μπαταρίες και αλουμίνιο στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία τους. Κάθε φορά που ανακυκλώνουν κερδίζουν πόντους για να αναδείξουν το σχολείο τους πρώτο. Η πορεία κάθε σχολείου καταγράφεται στην σελίδα «ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» και είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες.

Ενεργό ρόλο στον διαγωνισμό, όμως, έχουν και όλοι οι γονείς/μέλη του Followgreen, οι οποίοι μπορούν να δωρίζουν έως 150 πόντους επιβράβευσης μηνιαίως, στο σχολείο της επιθυμίας τους, ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες των παιδιών. Ο Δήμος Αρταίων στο τέλος του διαγωνισμού θα επιβραβεύσει όλα τα σχολεία για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους σε ειδική εκδήλωση.

Ο Σχολικός Διαγωνισμός «Πάμε Ανακύκλωση» υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ανάπτυξης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), την ΑΦΗΣ Α.Ε, το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει», στο πλαίσιο της διαδικτυακής πλατφόρμας Followgreen.

 

800.000 ευρώ για ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των βρεφονηπιακών και των παιδικών σταθμών στο Δήμο Αρταίων

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Προτεραιότητά μας η υγιεινή, η ασφάλεια και η βελτίωση των εγκαταστάσεων για παιδιά και εκπαιδευτικούς»

 

Στην ανακαίνιση και στον εκσυγχρονισμό των βρεφονηπιακών και των παιδικών σταθμών προχωρά ο Δήμος Αρταίων, μετά την ένταξη στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ της πρότασης που είχε υποβάλλει ο Δήμος, με συνολικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ (τα 450.000 ευρώ από το πρόγραμμα και τα υπόλοιπα 350.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς πλέον ο Δήμος Αρταίων θα μπορέσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσει παρεμβάσεις ουσίας, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στην υγιεινή των παιδικών σταθμών.

 

Στους σταθμούς αυτούς θα αναβαθμιστούν οι κτιριακές υποδομές, προκειμένου να προσαρμοστούν πλήρως στις απαιτήσεις του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017, που αναφέρεται στο πλαίσιο λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών. Μεταξύ άλλων, θα γίνουν διαμορφώσεις υπαιθρίων χώρων, αντικαταστάσεις καλοριφέρ, προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών, προμήθεια εξοπλισμού για την επάνδρωση των χώρων προετοιμασίας και σερβιρίσματος γευμάτων, εξοπλισμός πυροπροστασίας, επίπλωση όπου απαιτείται, αντικατάσταση πορσελάνων και εδικών υγιεινής από φθορές τις τουαλέτες, επιδιορθώσεις στις στέγες, αντικατάσταση –επιδιόρθωση κουφωμάτων κ.α.

 

«Οι σχολικές υποδομές είναι προτεραιότητά μας και δεν χάνουμε ούτε ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους γονείς το απαραίτητο αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, ενώ και οι εκπαιδευτικοί θα λειτουργούν σε ποιοτικότερο περιβάλλον εργασίας Θέλουμε στο μέτρο του δυνατού να εκσυγχρονίσουμε όλες τις σχολικές υποδομές. Ήδη έχουμε διαθέσει σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ για συντηρήσεις σχολείων όλων των βαθμίδων, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των μαθητών σε παρεμβάσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά, σε εργασίες πυρασφάλειας, στους αύλειους χώρους, στη βελτίωση των εγκαταστάσεων κ.α.» ανέφερε σήμερα σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει ένας ακόμη παιδικός σταθμός στους Κωστακιούς, όπου οι εργασίες ολοκληρώνονται.

 

«Θα ήθελα να εξάρω την συμβολή όλων των εργαζομένων στη λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου μας. Προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς όφελος των συμπολιτών. Δίνουμε ιδιαίτερα βάρος στην υγιεινή και στην ασφάλεια των παιδικών σταθμών, τόσο για τα μικρά παιδιά, όσο και για τους εκπαιδευτικούς» κατέληξε στη δήλωσή του ο Δήμαρχος.

 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επισκέψεων και στους 12 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αρταίων. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των επισκέψεων, στις οποίες έδιναν το «παρών» ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Πρόεδρος του ΚΚΜΠΑΠ Γιώργος Πανέτας και η Διευθύντρια του ΚΚΜΠΑΠ Ελένη Γκαρτζώνη, έγινε ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα των παιδικών σταθμών και δρομολογήθηκαν οι λύσεις.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αρταίων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή

Σε ετοιμότητα είναι η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αρταίων για την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις. Σήμερα το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου για την Πολιτική Προστασία του Δήμου.

 

Τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ όλων των υπηρεσιών και κατανεμήθηκαν ρόλοι για την αποτελεσματικότερη προστασία της περιοχής και των συμπολιτών.

 

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα με την Πολιτική προστασία του Δήμου μας, αλλά και σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως την Πυροσβεστική, την Ελληνική Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και τη ΔΕΗ. Κλειδί για να μην έχουμε προβλήματα είναι η συνεργασία, η έγκαιρη κινητοποίηση και ο συντονισμός» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος.

 

Στη συνάντηση παρέστησαν από την ΕΛ.ΑΣ. ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Χρήστος Τυρολόγος και ο Υποδιοικητής Ηλίας Μήτσιος, από την Πυροσβεστική Άρτας ο Υποδιοικητής Απόστολος Κουτσούκης, από τον ΔΕΔΔΗΕ ο Δημήτριος Βάσσης, από το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο του Πουρναρίου ο Νικόλαος Λάμπρος, από το Δήμο Αρταίων ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Κώστας Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Σερβετάς και τα υπηρεσιακά στελέχη Θοδωρής Μπαλατσούκας και Άγγελος Σακκάς  και από τη ΔΕΥΑ Άρτας ο Νίκος Τριανταφυλλάκης.

 

ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων στις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Θέλουμε μια Άρτα  που να στηρίζεται  στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και στην προώθηση ΑΠΕ»

Αρνητικό είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Άρτας. Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία πλήθους συμπολιτών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, έγινε ενημέρωση από στελέχη της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια», η οποία είναι ανάδοχος για την έρευνα των υδρογονανθράκων στην περιοχή Άρτα-Πρέβεζα. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρνητικό και στην παροχή της συναίνεσης για τη διέλευση από δημοτικές εκτάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων.  Εξαίρεση αποτέλεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Άγγελος Ξυλογιάννης από την παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», ο οποίος ψήφισε θετικά.

«Η Κυβέρνηση, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, υπέγραψε μέσα στο 2018 μια σύμβαση με την εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια» για έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες, η οποία δεν μπορεί να δεσμεύσει σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Και δεν φρόντισε να γίνει με γνώμονα την ενδελεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι δε, σε καμία περίπτωση, μια απόφαση που θα έπρεπε να ληφθεί χωρίς διάλογο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και πίσω από κλειστές πόρτες. Για αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία σήμερα να καλέσουμε την αρμόδια εταιρία για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου» ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Και συνέχισε: «Είμαι ιδιαίτερα σκεπτικός και επιφυλακτικός. Και είναι λογικό οι συμπολίτες μας να αγωνιούν για το μέλλον της περιοχής μας. Όλοι μας αγωνιούμε. Αυτό που ως Δημοτική Αρχή μας ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί αυτό που υπάρχει σήμερα: μια Άρτα που να στηρίζεται στο φυσικό της περιβάλλον, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

»Η περιοχή μας ως γνωστόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση και τον πρωτογενή τομέα. Γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεύματα καθώς και τα εξαίρετης ποιότητας προϊόντα μας γνωρίζουν σημαντική άνθηση και ενισχύουν όλο και περισσότερο την τοπική οικονομία. Επιπλέον, τόσο ο ορεινός όγκος με τα Τζουμέρκα, όσο και ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού Κόλπου, που είναι ενταγμένος στη ζώνη Natura και προστατεύεται με τη συνθήκη Ramsar, αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα και ενδείξεις του προφίλ της περιοχής μας. Παράλληλα, ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτισμό της περιοχή μας, αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς της τοπικής οικονομίας.

»Η οποιαδήποτε ένδειξη περί υποβάθμισης του περιβάλλοντος ρύπανσης του αέρα ή του υδροφόρου ορίζοντα, που έχει άμεση σχέση με τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, μας βρίσκει κάθε αντίθετους. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω το παρόν, αλλά και τo μέλλον της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της αλιείας, του τουρισμού και εν γένει της τοπικής οικονομίας. Και προφανέστατα αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να λήξει σήμερα, αλλά χρειάζεται χρόνος, ενημέρωση και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, πρέπει για το θέμα να πάρουν θέση όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και οι Σύλλογοι Περιβαλλοντολόγων. Δεν φτάνουν μόνο οι αγαθές προθέσεις και οι μελέτες, οι οποίες …μένουν  στα χαρτιά. Θέλουμε μια αξιοβίωτη Άρτα για εμάς και τα παιδιά μας. Η Άρτα αλλάζει και είμαστε περήφανοι ξανά!» κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

 

 

Στο νέο κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Αρταίων ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών στο Χάντμπολ

Στην Άρτα θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 16 και 17 Φεβρουαρίου 2019 ο 33ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών στο Χάντμπολ. Πρόκειται για μια απόφαση της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος, η οποία προήλθε μετά την σχετική αίτηση του Δήμου Αρταίων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αναγέννησης Άρτας.

 

Ο τελικός θα είναι ο πρώτος μεγάλος αγώνας και μάλιστα πανελλήνιας εμβέλειας που θα πραγματοποιηθεί στο νέο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αρταίων, το Κλειστό Γυμναστήριο στους Κωστακιούς χωρητικότητας 1200 θέσεων, το οποίο ο Δήμος Αρταίων ολοκλήρωσε και εγκαινίασε πρόσφατα.

 

 

 

Συνάντηση Δημάρχου Αρταίων με Υπουργό Εσωτερικών για χρηματοδοτήσεις έργων

 Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση είχε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων του Δήμου, στα οποία το Υπουργείο μπορεί να δώσει λύσεις.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε χρηματοδότηση από το Υπουργείο για την αποκατάσταση ζημιών στο Δήμο Αρταίων, που προκλήθηκαν από Θεομηνίες, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος με την ιδιοκτησία ακινήτων στις περιοχές Γλυκορίζου, Κάτω Παναγιάς και Αγίου Γεωργίου Γλυκορίζου. Επίσης, συζήτησαν θέματα λειτουργίας παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τις επικείμενες προσκλήσεις για χρηματοδότηση έργων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

 

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη χρηματοδότησης του έργου αποχέτευσης Γλυκόριζο –Λιμίνη, καθώς και ακόμη τεσσάρων αθλητικών έργων που έχει ανάγκη η περιοχή και έχουν τεθεί σε προτεραιότητα για το Δήμο. Πρόκειται για την  τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Κεραματών (ΕΠΣ Άρτας), την τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού στο Δημοτικό Στάδιο, την κατασκευή γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων τένις στη Ροδαυγή και την κατασκευή αποδυτηρίων στο γήπεδο Φιλοθέης.

 

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Θέσαμε στον Υπουργό βασικές προτεραιότητες του Δήμου μας στις οποίες μπορεί το Υπουργείο να δώσει άμεσα λύσεις. Αναμένουμε τις ενέργειες του, ώστε να προχωρήσουμε και να κλείσουμε πολύ σημαντικά θέματα για την Άρτα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 17:30 το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 17 θέματα. Αναλυτικότερα:

Εισηγητής κ. Δήμαρχος

Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια όσον αφορά το Πρόγραμμα Γεωφυσικών Καταγραφών

  1. Παροχή Συναίνεσης για Διέλευση από Δημοτικές Εκτάσεις στο πλαίσιο της εκτέλεσης του Προγράμματος Γεωφυσικών Καταγραφών δύο διαστάσεων (2D) στην περιοχή Άρτας – Πρέβεζας βάσει του Ν.4526/2018
  2. Λήψη κατ’ αρχήν απόφασης για την ίδρυση «Δημοτικού Σκοπευτηρίου Άρτας» στην Τοπική Κοινότητα Γραμμενίτσας Δήμου Αρταίων

Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, Ληξιαρχείου & Δημοτικής Κατάστασης

  1. Έγκριση της αριθμ. 16/20-12-2018 πράξης του Γηροκομέιου «Γεωργίου & Σοφίας Μάτσου» η οποία αφορά Έγκριση 1ης τροποποίησης προϋπολογισμού 2018
  2. Α) Αδυναμία εκπόνησης της υπηρεσίας «Τουριστική προβολή Δήμου Αρταίων 2019» β)Πραγματοποίηση διαγωνισμού για τις υπηρεσίες που αφορούν στην Τουριστική προβολή του Δήμου Αρταίων για το έτος 2019 γ) Εξαίρεση συγκεκριμένων ενοτήτων/δαπανών από την εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία και πραγματοποίησή τους με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
  3. Έγκριση της αριθμ. 510/2018 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αρταίων και έγκριση της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης για τα αντικείμενα των ενοτήτων 7,8,12 & 13 του διαγωνισμού για την υπηρεσία “Υπηρεσίες Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2018-19
  4. Λήψη απόφασης για τη λύση μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση του αρχείου του δήμου σύμφωνα με το άρθρο 8 του αριθμ. 21356/15-11-2012 Συμφωνητικού Μίσθωσης

Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανακύκλωσης  και Πρασίνου

  1. Ορθή επανάληψη ως προς την έγκριση του 2ου ΑΠΕ – Τελικού του έργου «Αναδάσωση καμένης αναδασωτέας έκτασης στην θέση Αγ. Παρασκευή Αμμοτόπου Δήμου Αρταίων»

Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αδειοδοτήσεων και   Επιχειρηματικότητας

  1. Συμπλήρωση – Τροποποίηση της αριθμ. 730/2018 απόφασης ΔΣ η οποία αφορά «Έγκριση πίνακα δικαιούχων άδειας δραστηριοποίησης και χρήσης χώρου στη Δημοτική Αγορά του Δήμου Αρταίων»

 

Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Παιδείας  και Δια Βίου Μάθησης

  1. Αδυναμία Εκπόνησης «Παροχή εργασιών για τη διοργάνωση-επίβλεψη-συντονισμό τον 5ο  ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ » από το Τμήμα Παιδείας ,Δια Βίου μάθησης , Πολιτισμού, Αθλητισμού,  και Νέας Γενιάς του Δήμου Αρταίων
  2. «Πρόταση συμπληρωματικής κατατομής  πίστωσης έτους 2018  για κάλυψη λειτουργικών αναγκών   και   κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών θέρμανσης   σχολικών μονάδων  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Αρταιων

 Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας & Καθημερινότητας

  1. Έγκριση 8ου Παραδοτέου της μελέτης «Μελέτης σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη ενέργεια στο Δήμο Αρταίων
  2. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου “Διαμόρφωση παιδικών χαρών Δήμου Αρταίων (Συμμόρφωση στις νέες προδιαγραφές ασφαλείας”
  3. Επί αιτήσεως του κ. ΜΠΙΤΧΑΒΑ ΧΡΗΣΤΟΥ για παράταση συμβατικής προθεσμίας του έργου «Επισκευή – συντήρηση σχολικών κτιρίων στο Δήμο Αρταίων
  4. Αδυναμία εκτέλεσης εργασιών συντήρησης δικτύου ηλεκτροφωτισμού στις Δημοτικές Ενότητες από συνεργείο ηλεκτροφωτισμού Δήμου Αρταίνων
  5. Αδυναμία εκτέλεσης εργασιών ηλεκτροφωτισμού για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ΔΕ Αρταίων από το συνεργείο ηλεκτροφωτισμού Δήμου Αρταίνων
  6. Σύσταση επιτροπών Οριστικής και Προσωρινής παραλαβής έργων

Εισηγητής :κ. Γενικός Γραμματέας

  1. Ακύρωση της αριθμ. 420/2018 (Ορθή Επανάληψη) Απόφασης ΔΣ (αριθμ. 1/2019 Αποφ. Ε.Ε.)
  2. «Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Αρταίων» (αριθμ. 2/2019 Αποφ. Ε.Ε.)

 

Σύμφωνο συνεργασίας για την προώθηση και προβολή της Άρτας στο Ισραήλ

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Στόχος μας η προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ»

Σύμφωνο συνεργασίας για την συντονισμένη προβολή και προώθηση της Άρτας στην αγορά του Ισραήλ υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Αγροτουρισμού «Ο Άραχθος» και ο ιδιοκτήτης του ενημερωτικού τουριστικού πόρταλ greek-islands.co.il Σιβάν Ζαμίρ, που με επιτυχία δραστηριοποιείται στην προβολή της Ηπείρου στην τουριστική αγορά του Ισραήλ. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου.

Το σύμφωνο υπεγράφη με στόχο την από κοινού ανάπτυξη των ιδιαίτερων τουριστικών χαρακτηριστικών της περιοχής για την προβολή της Άρτας στην αγορά του Ισραήλ και την προσέλκυση επισκεπτών από την συγκεκριμένη χώρα στην περιοχή μας και στη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις που εξυπηρετούν το στόχο της προβολής της περιοχής μας στην αγορά του Ισραήλ.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στοχευμένα στον τουρισμό, καθώς πιστεύουμε ότι η περιοχή μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αναδεικνύουμε. Θέλουμε να προβάλλουμε την Άρτα στις αγορές-στόχους και το Ισραήλ είναι μια από αυτές. Ουσιαστικά, η υπογραφή αυτού του συμφώνου μας ανοίγει την πόρτα για μια ευρύτερη συνεργασία και δραστηριοποίηση στην αγορά του Ισραήλ, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής και φυσικά με τους επαγγελματίες. Η δουλειά που κάνουμε μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Επιμελητήριο Άρτας και βέβαια το Σύλλογο Καταλυμάτων της περιοχής είναι μεθοδική και πάρα πολύ καλή και ήδη έχει αποτελέσματα με στόχο φυσικά την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Πιστεύουμε πολύ στον τουρισμό και στην εξωστρέφεια της Άρτας» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ξεκίνησαν τα μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας από το ΚΑΠΗ

«ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Στηρίζουμε με δράσεις την τρίτη ηλικία»

Επίσκεψη στα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για ηλικιωμένους που πραγματοποιούνται από το ΚΑΠΗ του Δήμου Αρταίων πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Μαζί του ήταν ο Πρόεδρος του ΚΚΜΠΑΠ Γιώργος Πανέτας.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα, στα πλαίσια του προγράμματος «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στη Γνώση» και πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 13:00 έως τις 15:00 στις εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Σύνολο». Στόχος είναι η εκμάθηση και η ενίσχυση της κοινωνικότητας των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον. Τα μαθήματα είναι δωρεάν ενώ για πληροφορίες αλλά και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  καλούν στο τηλέφωνο 26810 – 70165.

«Θέλω να συγχαρώ τα μέλη του ΚΑΠΗ και τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που συμμετέχουν σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα δράση. Η εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν είναι ένα προνόμιο μόνο των νεότερων ηλικιών. Υπό αυτό το πρίσμα, οι …αιώνιοι έφηβοι που συμμετέχουν και θα συμμετέχουν είναι άξιοι συγχαρητηρίων! Ο Δήμος μας θα συνεχίσει με πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχική δραστηριότητα της τρίτης ηλικίας. Είναι άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία που τους θέλουμε δίπλα μας!» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.